Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Waar gaat deze tekst waarschijnlijk over?
Rijst is voor veel mensen op de wereld het belangrijkste voedsel. Je eet het zelf vast ook wel eens. Je koopt rijst gewoon in de supermarkt. In een pak of een zak. Maar wat is rijst eigenlijk en waar komt het vandaan?
Rijst is een graansoort, net als bijvoorbeeld tarwe, waar brood van gemaakt wordt. Maar in tegenstelling tot tarwe, groeit rijst in Noord-Europa helemaal niet. Dat komt omdat voor het verbouwen van rijst twee dingen onmisbaar zijn; een warm klimaat en veel water. Vooral die warmte ontbreekt in onze streek.
Tip: denk je aan de leesvraag?
De rijst wordt door de boeren gezaaid in kweekbedden, kleine veldjes. Als de plantjes uit zijn gekomen, worden ze overgeplant naar de rijstvelden. Rijst is van oorsprong een moerasplant. De velden waarop rijst groeit, moeten daarom onder water staan. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de boeren een slim systeem bedacht. Ze leggen de velden aan als een soort trap. Ieder veld is afgesloten door een dijkje. De boeren laten het hoogstgelegen veld volstromen met water en maken een gat in de dijk. Via dat gat stroomt het water ook naar een lager gelegen veld. Ook daar maken ze een gat in het dijkje. Zo gaat het door tot alle velden onder water staan. Dan worden de gaten gedicht.
De rijst gaat groeien en de rijstvelden worden prachtig groen. Er gaan ongeveer tien weken voorbij. Het gewas kleurt geel en er komen bloeipluimen op. Dat is het teken voor de boer dat hij kan gaan oogsten. Hij laat de velden dan opdrogen. De aren worden afgesneden en in de zon te drogen gelegd. Daarna wordt de rijst gedorst. De korrels worden dan uit de aren gehaald.
Vooral in Azië wordt veel rijst gekweekt. Daar is het klimaat er geschikt voor. In Azië wordt ook veel rijst gegeten. In China zijn de productie en de consumptie van rijst het grootst. Thailand is de grootste exporteur van rijst. Grote kans dus, dat er in het pak of de zak in de supermarkt, rijst zit uit Thailand.