Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en de eerste zin van elke alinea.
Bekijk ook het plaatje.
Wat weet je al?
Welke zin past het best bij de tekst, denk je?
Wat doe je liever: eten of spelen? Waarschijnlijk ga je voor spelen. Voor een televisieprogramma vroeg de Nederlandse astronaut André Kuipers aan mensen die hij zomaar op straat tegenkwam wat ze liever wilden: iets lekkers eten of een spel met hem spelen. De meesten kozen voor een spel en zo ontstond er menig kussengevecht. Tot groot plezier van iedereen.
Tip: denk je aan de leesvraag?
Niet alleen mensen kiezen meestal voor spelen, dieren doen het ook. Kijk maar eens naar jonge honden of katten. Die zijn dol op spelen. Ook jonge ratten spelen het liefst en dan vooral met andere ratten. Apensoorten als chimpansees zijn ook dol op spelen. Als zij mogen kiezen tussen eten en spelen, dan wordt het zeven van de tien keer spelen. Zelfs als ze honger hebben, gaan nog vier van de tien chimpansees liever spelen.
Wat zou er gebeuren als jonge dieren niet zouden spelen? Neem nou die jonge ratten. Als zij minder zouden spelen, dan vinden ze het later als volwassen ratten moeilijk om met nieuwe en onbekende situaties om te gaan. Spelen als je jong bent, is een vorm van oefenen voor later als je volwassen bent.
'Spelen is voedsel voor je hersenen.' Dat zegt een wetenschapper die hier onderzoek naar deed. In een spel kan van alles gebeuren. Net als later, wanneer je volwassen bent. Wat doe je als je het niet eens bent met iemand? Weggaan, ruzie maken of erover praten? Wat doe je als je graag vrienden met iemand wilt worden? Als je jong bent, kun je het al spelend oefenen en ervan leren. Daar heb je later echt wat aan. Spelen en plezier maken is dus goed voor je. Speel als je jong bent, maar blijf ook spelen als je volwassen bent!