Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Dit verhaal gaat over...
Wat waren ze boos, de Germanen in het plaatsje Geismar, in het land dat we nu Duitsland noemen. Ze waren woedend op de monnik Bonifatius. Hij had hun heilige boom omgehakt. Veel Germanen hadden in die tijd, de 8e eeuw, verschillende goden en heiligdommen. Die boom onder andere. Bonifatius had een heel ander geloof dan de Germanen. Hij was een fanatieke aanhanger van het christendom. Hij was als dienaar van zijn god de wereld in getrokken. Hij geloofde dat hij een opdracht had: vertel mensen over god. Overtuig hen. Bekeer hen. Doop hen.
Tip: denk je aan de leesvraag?
Dat ging niet vanzelf. Er waren meer monniken zoals Bonifatius. Overal ondervonden ze weerstand. Soms werden ze bespot, bedreigd, mishandeld, weggejaagd. Zij hielden stug vol. Al rond het jaar 600 was de monnik Willibrord vanuit Ierland naar het Europese vasteland gekomen om de heidenen te bekeren. Hij vertelde hen dat ze in de hel zouden komen als ze zich niet lieten dopen. Als ze wel christen werden, zouden ze eeuwig leven in de hemel. Sommigen werden overtuigd. Maar lang niet iedereen liet zich bekeren. Vooral de stam van de Friezen, die in het noorden van Nederland woonde, bleef koppig aan de eigen goden vasthouden. Ze staken soms zelfs de nieuwe kerken in brand.
Bonifatius had dus wel lef toen hij aan de heilige boom van de Germanen in Geismar kwam. Deze boom heette de Donareik en was gewijd aan de god Donar. Bonifatius had lef, maar was ook uitgekookt. Hij had namelijk de god van de Germanen uitgedaagd: ‘Als je bestaat, straf me dan maar', zei hij. Die straf zou er niet komen. Dat wist Bonifatius vrij zeker. Zo zou hij kunnen bewijzen dat de god van de Germanen onzin was. De boom ging tegen de vlakte en het hout gebruikte hij meteen maar voor het bouwen van een kapel. En inderdaad, er gebeurde niets. Althans, niet in het jaar 723.
In het jaar 754 wilde Bonifatius nog één keer proberen te doen wat zijn voorganger Willibrord niet was gelukt. Hij wilde de Friezen bekeren. Dat liep slecht voor hem af. Hij werd door een roversbende vermoord. Was dit toch de wraak van de god Donar? Het verhaal van Bonifatius ging van mond tot mond en maakte op de christenen in Europa diepe indruk. Bonifatius werd daarom een heilige.