Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Wat is het doel van deze tekst?
In de tijd van Pasen zie je vaak haantjes van brood in de winkels. Veel leuker dan zo’n haantje kopen, is om er zelf een te maken. Lekker en leuk voor het paasontbijt!
Tip: denk je aan de leesvraag?
Wat heb je nodig?
Voordat je begint, zet je eerst alle spullen klaar. Dat werkt straks wat makkelijker. Als je voor 4 personen haantjes van brood wilt bakken, heb je deze ingrediënten nodig:
- 500 gram tarwebloem
- 1/2 theelepel zout (4 gram)
- 1 zakje droge gist (7 gram)
- 1 kleine eetlepel suiker (12 gram)
- 3 dl melk of water (lauwwarm)
- een paar krentjes of rozijnen
- 1 ei
Pak ook deze spullen:
- Een mengkom
- Een schone, vochtige theedoek
- Een bakplaat
- Bakpapier
- Een schaar of scherp mesje
Stap 1
Maak het deeg. Dit kost je ongeveer 5 tot 10 minuten. Doe de bloem, zout, gist en suiker bij elkaar in de kom. Je kunt de bloem eerst door een zeef doen, dan krijg je minder snel klontjes. Meng alles door elkaar en maak een kuiltje in het mengsel. Daar schenk je voorzichtig de melk of het water in. Het is belangrijk dat de melk of het water niet koud is, want dan rijst het deeg straks beter. Kneed alles goed door elkaar tot je een bol deeg hebt.
Stap 2
Leg de vochtige theedoek over de kom. Zet de kom met deeg op een warme plek, bijvoorbeeld op de verwarming. Laat het ongeveer 45 minuten afgedekt staan, tot de bol deeg ongeveer twee keer zo groot is geworden.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Stap 4
Leg het bakpapier op de bakplaat. Haal het deeg uit de kom. Verdeel het in vier stukjes. Maak van elk stuk een soort worstvorm. Leg die in de vorm van de letter 'u' op de bakplaat. De ene kant wordt straks de kop, de andere kant de staart. Leg de kop iets hoger. Leg de broodjes een stukje uit elkaar, want ze worden nog groter.
Stap 5
Maak voor de snavel twee knipjes aan de voorkant van de kop. Maak een puntig snaveltje van het deeg tussen de knipjes. Maak voor de hanenkam twee knipjes bovenop de kop. Maak drie knipjes in de staart. Druk op de goede plaats in de kop een rozijn of krent in het deeg als oog.
Stap 6
Klop het ei los met een piepklein beetje melk. Smeer daarmee de broodjes in. Hierdoor gaan ze straks mooi glanzen.
Stap 7
Zet de bakplaat met de broodjes in de warme oven. Bak de broodjes ongeveer 15-20 minuten.