Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Over welk feest gaat deze tekst?
Pasen is een christelijk feest. Met Pasen vieren de gelovigen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar als je met Pasen om je heen kijkt in de supermarkt, zie je vooral veel paashazen en paaseieren. Die hebben weinig met het geloof te maken. Waar komt die paashaas eigenlijk vandaan en waarom draagt hij eieren?
Tip: denk je aan de leesvraag?
Helemaal zeker weten we het niet, maar waarschijnlijk is de traditie van de paashaas al heel oud. Deskundigen denken dat de paashaas bij de Teutonen vandaan komt. Dat was een Germaanse stam die in Duitsland leefde, nog voor het jaar 0. De Teutonen geloofden in verschillende goden. Eén van hen was de godin Ostara. Volgens een verhaal hebben we de paashaas aan deze godin te danken.
Er zijn verschillende versies van het verhaal. De eerste is die waar een klein meisje in voorkomt. Zij vond een gewond vogeltje en vroeg hulp aan de godin Ostara. Die zag dat het vogeltje niet meer zou kunnen vliegen en veranderde het in een haas. Tegen het meisje zei ze dat deze haas één keer per jaar terug zou komen om eieren te leggen.
In een andere versie van het verhaal was godin Ostara verantwoordelijk voor het begin van de lente. Op een jaar was ze daar een beetje laat mee. Het bleef te lang koud en daardoor ging een jong vogeltje dood. De godin wilde haar fout goedmaken. Ze veranderde het dode vogeltje in een haas. Deze haas kon op één dag in het jaar eieren leggen.
Dit soort verhalen werden steeds doorverteld. De Teutonen, en ook de stammen die na hen kwamen, schreven niets op. Pas in 1680, dus meer dan 1.500 jaar later, verscheen er een verhaal over deze haas op papier. Maar of dat verhaal echt van de oude Teutonen afkomstig is, weten we niet. Als een verhaal zo vaak wordt doorverteld, kan het nogal veranderen. Het is zelfs niet eens zeker of de Teutonen echt een godin Ostara hadden.
Toen het verhaal van de paashaas opgeschreven werd, kregen meer mensen het te horen. Dat zorgde voor een nieuwe traditie: eieren zoeken. Er is nog iets aan de hand met eieren. Ze zijn het symbool van opnieuw geboren worden. Dat past weer mooi bij het christelijke paasverhaal. Jezus overwon immers de dood en werd weer levend. Het lijkt erop dat verschillende verhalen en tradities, door elkaar zijn gemixt. En die bijzondere mix vieren we tegenwoordig met Pasen.