Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Over welke soort dieren denk je dat de tekst gaat?
De temperatuur stijgt. De natuur wordt langzaam wakker. Misschien dat je de komende tijd padden tegenkomt met de lente in hun bol. Ze gaan op weg om zich voort te planten. Maar niet alleen padden gaan op pad. Ook andere amfibieën komen uit hun schuilplaats om een partner te zoeken. Verschillende soorten padden, kikkers en salamanders lopen hiervoor in een korte tijd flinke afstanden. Deze periode heet officieel de amfibieëntrek. Vaker hoor je het woord 'paddentrek', omdat de padden het meest opvallen.
Tip: denk je aan de leesvraag?
De meeste amfibieën brengen de winter door in het bosgebied. Ze zoeken een goede plek, bijvoorbeeld onder een boomstronk, onder een laag dode bladeren of in een hol in de grond. Daar blijven ze de hele winter. ...1... Als de temperatuur in het voorjaar stijgt naar minimaal 6 graden en de lucht lekker vochtig is, komen de amfibieën uit hun schuilplaatsen. De meeste soorten trekken vanaf eind februari tot begin april, sommige pas in april en mei.
Bij de padden gaat het als volgt. Eerst vertrekken de mannetjes. In een rechte lijn lopen ze naar een poel, plas, sloot of gracht in de buurt. Ze laten zich niet tegenhouden door hindernissen onderweg. De vrouwtjes gaan iets later op pad. Zij hebben een dikke buik vol eitjes. ’s Avonds wachten de mannetjes op open plekken tot er vrouwtjes voorbijkomen. Ze grijpen zich dan met hun sterke voorpoten aan hen vast. In de ‘paargreep’ gaan ze dan op de rug van het vrouwtje verder.
Als ze bij het water aankomen kunnen ze de eitjes kwijt. De mannetjes blijven daar dan vaak nog even, in de hoop dat er nog nieuwe vrouwtjes komen. De vrouwtjes trekken meteen verder naar de plek waar ze in de zomer wonen. Wat later doen de mannetjes dat ook. Daar blijven ze tot het najaar, als ze weer op reis gaan naar hun winterschuilplaats.
Vooral bij de eerste verhuizing, als de amfibieën zich gaan voortplanten, komen er nogal veel ongelukken voor. Ze gaan recht op hun doel af en hebben misschien echt de lente in hun hoofd, waardoor ze niet opletten. Als ze op hun route een weg moeten oversteken, gaat het vaak mis. Op een drukke weg worden soms wel honderden dieren doodgereden. Gelukkig komen mensen hen nu vaak te hulp. Ze verzamelen bijvoorbeeld padden in emmertjes en brengen die dan naar de overkant, waar ze weer veilig verder kunnen.