Lees de tekst nog niet.
Wat zie je al?
Waardoor kun je al snel zien dat dit een
doe-tekst is?
Je drinkt vast wel eens een glaasje ranja, limonadesiroop, verdunlimonade of hoe je het ook maar noemt. Altijd handig om een fles in huis te hebben. Beetje water erbij en klaar. Zeker in de zomer gaat zo'n drankje er wel in. Je kunt het heel makkelijk zelf maken.

Tip: denk je aan de leesvraag?
Voor een fles van een halve liter limonadesiroop heb je nodig:
- 600 gram aardbeien
- 250 gram suiker
- het sap van een halve citroen
- twee pannen
- een vergiet of zeef
- een schone, vochtige theedoek
Hoe ga je te werk?
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan. Doe er water bij tot de aardbeien ongeveer tot de helft onder staan. Zet het vuur aan en laat de aardbeien 20 minuten zachtjes koken. Doe de vochtige theedoek in het vergiet en zet die op de andere pan. Giet de gekookte aardbeien in het vergiet. Laat het rustig uitlekken. Niet roeren of drukken. Als het goed uitgelekt is, voeg dan de suiker en het citroensap toe aan het uitgelekte sap. Laat het nog een tijdje zachtjes koken, tot het wat dikker is. Doe het dan in een fles en sluit die goed af. Bewaar het in de koelkast.
Smultips
Je kunt de siroop verdunnen met gewoon water, maar probeer ook eens water met bubbels. De siroop is ook heerlijk over ijs, vla of yoghurt. In plaats van aardbeien kun je ook ander fruit gebruiken. Bijvoorbeeld frambozen of bessen.