Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Waardoor kun je al snel zien dat dit een doe-tekst is?
Eet jij ook wel eens een ei van de kip? Eieren kun je op allerlei manieren eten. Je kunt een hardgekookt ei eten, een zachtgekookt ei, een roerei, een omelet, een gevuld ei, een wentelteefje enzovoort. Het ligt er maar net aan hoe je het ei klaarmaakt.
De meeste eieren van de kip zien er van de buitenkant hetzelfde uit: wit of bruin. Het ene ei is net wat donkerder dan het andere, maar vaak lijken de eieren van de buitenkant op elkaar.
Eieren kun je ook beschilderen in allerlei leuke kleuren. Dit gebeurt vaak met Pasen. Maar wist je dat je een stippel-ei kan maken zonder dat je hier verf bij gebruikt!?
Tip: denk je aan de leesvraag?
Wat heb je nodig?
- hardgekookt ei
- vaseline
- limonadeglas
- appelsap
- afwasmiddel
- water
Hoe pak je het aan?
Doop je vinger in de vaseline. Teken met diezelfde vinger stippen op het ei. Leg het ei voorzichtig in het limonadeglas. Pas op dat het ei niet breekt! Schenk het glas vol met appelsap. Zet het glas weg en wacht een nacht. Haal de volgende dag je ei uit het glas. Doe een paar druppels afwasmiddel op het ei. Was het ei vervolgens onder de kraan. Laat het ei nu drogen. Wat zie je?
Lachtip!
Heb je thuis kippen? Leg dit ei dan 'stiekem' tussen de andere gelegde eieren. Wacht tot iemand de eieren bij de kippen op gaat halen. Ze weten vast niet wat ze zien als ze dit ei tegenkomen (en jij weet natuurlijk van niks)!
Hoe kan dit?
De schaal van een ei is gemaakt van kalk. In appelsap, waar je het ei in legt, zit zuur. De kalk kan niet tegen dit zuur. De vaseline die je op de eierschaal hebt gesmeerd, beschermt de schaal. Daarom worden de stippen op de eierschaal niet aangetast.